Vegglifjell - porten til Hardangervidda

Shutterstock 1010609155


Vegglifjell er et på folkemunne kalt porten til Hardangervidda. Vårt fjellområde strekker seg mot nordvest og går over i området rundt Imingfjellet og videre mot Hardangervidda. Vegglifjell er et gammelt seterområde for gårdene på vestsiden av Veggli. Her har bønder i mange hundre år sendt buskapen til fjells og det er fortsatt bevart setervoller og bygninger i området.

I dag er dette et yndet området for tur og rekreasjon kun 2 korte timer fra Oslo og Vestfoldbyene. Her opplever du skog og fjell tett på hverandre. Turløypene er variable – både for den mer erfarne turgåer og for de som søker noe mer bedagelige løyper. Kombinert med mange flotte fiskevann er Vegglifjell noe av det beste Norge kan by på

Vegglifjell avstandskart v7 1

Vegglifjell Vertshus

Her i Veggli gikk en av slepene ned og folk kunne komme seg i hus og få ly for seg og sin buskap. Med slike tradisjoner som bakteppe var det Gunnbjørg og Paul Tore Halvorsen gikk fra jobber på SAS Hotellet i Oslo og bestemte seg for å starte opp et vertshus i Veggli. I juni 2017 tok Geir Halvorsen over driften. Geir er født og oppvokst på vertshuset og er sønn av Paul-Tore og Gunnbjørg. Etter å ha jobbet som kokk på restauranter i Kongsberg og Oslo kom han hjem for å ta over driften. Her kan du bestille overnatting enten inne eller ute i det originale og restaurerte toget.

Veggli Fjellstue

Veggli Fjellstue er et populært møtepunkt for alle på Vegglifjell. Her får du servert mat og drikke. Det arrangeres også sammenkomster både sommer som vinter, slik som oktober festen, påskefesten og det tradisjonelle rakfisklaget.

På dressin

Rett ved Veggli Versthus kan du leie dresiner og sykle langs den nedlagt Numdalsbanen, mellom Veggli og Rødberg (32km).

Her kan du oppleve flott kulturlandskap , spennende tunneler og flotte fiskeplasser.

Rollag Bygdetun

Bygdetunet er bygd opp som en typisk Numedalsgård. Her er det 14 bygninger rundt som skaper et åpent tun. Bygningene er samlet fra ulike gårder i Rollag. Her kan du studere nærmere bruksting og redskaper og få et innblikk i dagliglivet i gamle dager.

Rollag Stavkirke

Kirken er antatt bygget siste halvdel av 1200-tallet. Opprinnelig har kirken vært en enkel langkirke med et rektangulært skip, og med et smalt rett avsluttet kor. Dette koret ble i 1670 erstattet med et større kor av laftet tømmer. I 1698 ble det satt på korsarmer av stavverk på hver side av skipet. I 1760 ble det ekstra omfar av laftet lagt på toppen av stavkonstruksjonen og skipet ble utvidet mot vest.

Rollag stavkirke er en av de rikest dekorerte stavkirkene, med en blanding av kunstuttrykk fra en serie perioder fra tidlig middelalder helt opp til de senere år som avspeiler skiftende retninger og behov.

Skiløyper

Vegglifjell byr på flotte skimuligheter har et variert løypenett i fjellskog og på høyfjellet.
Løypene er til for familier, treningsturer, hunder og pulker. Eget løypeteam passer på at de 90 km med løyper er oppkjørte. Se mer på skisporet.no

Besøksgård

Farmen Fløtterud tilbyr en rekke gårdsopplevelser. Her kan du ri på hest, kjøre hundespann og mye mer. I gårdsbutikken får mat og drikke. Inger Marte er en av Norges mest kjente hundekjørere og forteller gjerne om opplevelsene sine i villmarken.


Søre Traaen

På Søre Traaen kan du overnatte i de tradisjonelle tømmerhyttene fra tidlig 1700- tallet og oppleve gårdsdiften tett på. Numdedalslågen er rett ved gården og her kan du få mulighet til en liten rotur på elva.

Trillemarka

Rollag Bygdetun er et flott utgangspunkt til å utforske Trillemarka Naturreservat. Her får du oppleve naturen tett på sammen med kulturminner og setermiljøer.

Kiting

Snøkiting har de siste årene vokst frem som en av de mest populære actionsportene i Norge, og stadig flere ønsker å lære kunsten å bli trukket over endeløse vidder kun ved hjelp av vindkraft. I starten var kitesurfing/snøkiting å regne som ekstremsport, men heldigvis har utviklingen på utstyrsfronten de siste årene gjort snøkiting til en trygg sport å lære og utøve.

Vegglifjell Skisenter

Vegglifjell Skisenter ligger i høyfjellet, ligger på 1111 meter over havet. Med en nedfart på ca 900 meter langt er det perfekt for hele familien. Killingdalen Skistugu er det nye moderne servicebygget som har skiutleie og en kafè med koselig peis. Det er sitteplasser til ca. 70 personer. Her serveres det egenprodusert pizza, baguetter, toast, pølser, vafler og kaker.